52 389 62 22 REJESTRACJA PORADNIE WIĘCBORK
52 388 22 25 REJESTRACJA PORADNIE SĘPÓLNO KRAJ.

Dobry Posiłek 03.24

Sprawdź Plany żywieniowe

 

Jadłospis 01.03.24 dieta podstawowa

Wartości dzienne
Wartość energetyczna [kcal] 2629

 Wartość odżywcza:

Białko [g] 102,5 Tłuszcz [g] 114,1 Kwasy tłuszczowe nasycone [g] 36,1 Węglowodany ogółem [g] 311,1 Cukry [g] 58,5 Błonnik pokarmowy [g] 35,9 Sól [g] 5,0

ŚniadanieObiadKolacjaPosiłek dodatkowy

  • Płatki owsiane na mleku 3.2% tłuszczu (GL ML) 250.00g składniki: Mleko spożywcze 3.2% tłuszczu 87%, Płatki owsiane 13%
  • Kawa zbożowa naturalna na mleku (GL ML) 200.00g składniki: Mleko spożywcze 2% tłuszczu 98%, Kawa zbożowa naturalna do gotowania 2%
  • Chleb baltonowski (GL)70.00g
  • Chleb graham (GL) 35.00g
  • Masło extra łaciate (ML)15.00g
  • Sałatka makaronowa z wędliną (GL G J)100.00g składniki: Makaron świderki Lubelle Eliche 43%, Szynka wieprzowa 26%, Ogórek 17%, Kukurydza konserwowa 9%, Majonez dekoracyjny WINIARY 4%, Pietruszka liście 1%
  • Ser topiony edamski (ML) 30.00g
  • Mandarynki 50.00

  • Cebulowa ze szczypiorkiem i lanym ciastem (GL J ML) 350.00g składniki: Porcja rosołowa z kurczaka 30%, Jaja gotowane IŻŻ 15%, Cebula 12%, Mąka pszenna typ 500 12%, Marchew 6%, Seler korzeniowy 6%, Pietruszka korzeń 6%, Boczek wędzony 6%, Olej rzepakowy uniwersalny 6%
  • Ryba w cieście naleśnikowym (GL R J ML) 100.00g składniki: Dorsz świeży 63%, Olej rzepakowy uniwersalny 18%, Mleko spożywcze 2% tłuszczu 6%, Jaja kurze całe 5%, Mąka pszenna typ 500 3%, Skrobia ziemniaczana 2%, Cytryna 2%, Pieprz czarny MIELONY 0%, Proszek do pieczenia Dr. Oetker 0% 3.
  • Surówka z kapusty pekińskiej (G ML) 100.00g składniki: Kapusta pekińska 54%, Marchew 18%, Pomidor 18%, Jogurt naturalny 2% tłuszczu 6%, Musztarda 3%, Pieprz czarny MIELONY
  • Kukurydza konserwowa 10.00g
  • Herbata miętowa 200.00g
  • Ziemniaki średnio 200.00g

  • Herbata napar bez cukru 200.00g
  • Chleb graham (GL) 30.00g
  • Chleb baltonowski (GL) 70.00g
  • Masło extra łaciate (ML) 15.00g
  • Jaja gotowane (J) 100.00g
  • Pomidor 50.00g

  • Mus jabłkowo – brzoskwiniowy Tymbark 150.00g 

Jadłospis 04.03.24 dieta podstawowa

Wartości dzienne
Wartość energetyczna [kcal] 2366,6

 Wartość odżywcza:

Białko [g] 108 Tłuszcz [g] 100 Kwasy tłuszczowe nasycone [g] 38 Węglowodany ogółem [g] 268,79 Cukry [g] 59,37 Błonnik pokarmowy [g] 22,1 Sól [g] 5,01

ŚniadanieObiadKolacjaPosiłek dodatkowy

  • Kasza jęczmienna na mleku 3.2% tłuszczu (GL,ML) 250.00g składniki: Mleko spożywcze 3.2% tłuszczu 90%, Kasza jęczmienna pęczak 10%
  • Kawa zbożowa naturalna na mleku (GL ML) 200.00g składniki: Mleko spożywcze 2% tłuszczu 98%, Kawa zbożowa naturalna do gotowania 2%
  • Chleb baltonowski (GL)70.00g
  • Chleb graham (GL) 35.00g
  • Masło extra łaciate (ML)15.00g
  • Jajecznica 2016 (J) 70.00g składniki: Jaja kurze całe 99%,Olej rzepakowy uniwersalny 1%
  • Polędwica sopocka 40.00g
  • Sałata 20.00g
  • Mandarynki 50.00g

  • Pieczarkowa 350.00g (GL J ML SEL) składniki: Porcja rosołowa z kurczaka 24%, Pieczarka uprawna świeża 19%, Makaron kokardki małe Lubella pełne ziarno Farfalline 14%, Mąka pszenna typ 500 10%, Śmietana 18% tłuszczu 10%, Marchew 5%, Seler korzeniowy 5%, Pietruszka korzeń 5%, Cebula 5%, Olej rzepakowy uniwersalny 5%
  • Sos czosnkowy (ML) 30.00g składniki: Jogurt naturalny 2,8% 94%,Czosnek granulowany 6%
  • Placek po węgiersku (J) 200.00g składniki: Ziemniaki średnio 55%, Wieprzowina łopatka 27%, Jaja kurze całe 5%, Skrobia ziemniaczana 5%, Olej rzepakowy uniwersalny 4%, Cebula 3%
  • Kompot z jabłek  200.00g składniki: Woda do picia 80%, Jabłka 15% cukier 5%

  • Herbata napar bez cukru 200.00g
  • Chleb graham (GL) 30.00g
  • Chleb baltonowski (GL) 70.00g
  • Masło extra łaciate (ML) 15.00g
  • Sopocka z drobiem nasze wędliny 40.00g
  • Pomidor 100.00g
  • Twaróg półtłusty (ML) 50.00g

  • Jogurt owocowy typu greckiego (ML) 200.00g

Jadłospis 05.03.24 dieta podstawowa

Wartości dzienne
Wartość energetyczna [kcal] 2492,5

 Wartość odżywcza:

Białko [g] 130 Tłuszcz [g] 95 Kwasy tłuszczowe nasycone [g] 42,6 Węglowodany ogółem [g] 291,3 Cukry [g] 75,9 Błonnik pokarmowy [g] 23,6 Sól [g] 6,6

ŚniadanieObiadKolacjaPosiłek dodatkowy

  • Makaron na mleku 3.2% tłuszczu (ML GL) 250.00g składniki: Mleko spożywcze 3.2% tłuszczu 90%, Makaron dwujajeczny 10%
  • Kawa zbożowa naturalna na mleku (GL ML) 200.00g składniki: Mleko spożywcze 2% tłuszczu 98%, Kawa zbożowa naturalna do gotowania 2%
  • Chleb baltonowski (GL)70.00g
  • Chleb graham (GL) 35.00g
  • Masło extra łaciate (ML)15.00g
  • Jogurt owocowy typu greckiego (GL)200.00g
  • Polędwica sopocka 40.00g
  • Pomarańcza 50.00g
  • Rzodkiewka 50.00g

  • Zupa pomidorowa z ryżem 2016 (ML GL SEL) 350.00g składniki: Porcja rosołowa z kurczaka 57%, Jogurt naturalny 2,8% 34%, Koncentrat pomidorowy 30% 3%, Ryż biały 3%, Mąka pszenna typ 500 1%, Cukier 0%, Pietruszka liście 0%
  • Rolada drobiowa z brokułem i serkiem topionym (ML GL J) 100.00g składniki: Mięso z piersi kurczaka bez skóry 61%, Bułka tarta 12%, Brokuły 6%, ser topiony edamski 6%, Jaja kurze całe 6%, Cebula 6%, Przyprawa do kurczaka Knorr 3%
  • Surówka z marchewki i selera (SEL) 150.00g składniki: Marchew 75%, Seler korzeniowy 25%
  • Ziemniaki 250.00g
  • Herbata rumiankowa 200.00g

  • Herbata napar bez cukru 200.00g
  • Chleb graham (GL) 30.00g
  • Chleb baltonowski (GL) 70.00g
  • Masło extra łaciate (ML) 15.00g
  • Parówka 70.00g
  • Ser twarogowy półtłusty 30.00g
  • Pomidor 100.00g

  • Rogaliki drożdżowe (ML GL J) 50.00g składniki: Mąka pszenna typ 500 37%, Jabłko 19%, Mleko spożywcze 2% tłuszczu 19%, Cukier puder S 11%, Olej rzepakowy uniwersalny 7%, Żółtka jaja kurzego 4%, Cukier cynamonowy Delecta 1%, Drożdże świeże 1%, Sól biała 0

Jadłospis 06.03.24 dieta podstawowa

Wartości dzienne
Wartość energetyczna [kcal] 2561.4

 Wartość odżywcza:

Białko [g] 94 Tłuszcz [g] 75 Kwasy tłuszczowe nasycone [g] 35 Węglowodany ogółem [g] 394.72 Cukry [g] 80,82 Błonnik pokarmowy [g] 32.76 Sól [g] 5,52

ŚniadanieObiadKolacjaPosiłek dodatkowy

  • Płatki owsiane na mleku 3.2% tłuszczu (GL,ML) 250.00g składniki: Mleko spożywcze 3.2% tłuszczu 87%, Płatki owsiane 13%
  • Kawa zbożowa naturalna na mleku (GL ML) 200.00g składniki: Mleko spożywcze 2% tłuszczu 98%, Kawa zbożowa naturalna do gotowania 2%
  • Chleb baltonowski (GL)70.00g
  • Chleb graham (GL) 35.00g
  • Masło extra łaciate (ML)15.00g
  • Pasta z makreli i jajka (J,R,GOR) 60.00g składniki: Jaja kurze całe 45%, Makrela wędzona 27%, Ogórek konserwowy 18%, Cebula 5%, Majonez dekoracyjny WINIARY 5%
  • Ogórek 50.00g
  • Mandarynki 50.00

  • Krupnik 350.00g (GL,SEL) składniki: Ziemniaki późne 58%, Kasza jęczmienna wiejska Cenos 23%, Porcja rosołowa z kurczaka 12%, Marchew 2%, Seler korzeniowy 2%, Pietruszka korzeń 2% 
  • Schab duszony w sosie własnym (GL,ML) 100.00g składniki: Schab wieprzowy bez kości 74%, Mąka pszenna typ 500 7%, Mąka pszenna typ 500 7%, Śmietana 18% tłuszczu 7%, Przyprawa do kurczaka Knorr 4%
  • Kapusta czerwona zasmażana (GL) 150.00g składniki: Kapusta czerwona 63%, Cebula 25%, Mąka pszenna typ 500 13%
  • Sos chrzanowy 2016 (ML,GL) 30.00g składniki: Śmietana 18% tłuszczu 38%, Chrzan tarty Motyl 25%, Mąka pszenna typ 500 25%, Masło ekstra 11%, Pieprz czarny MIELONY 2%
  • Ziemniaki 250.00g
  • Sok owocowy 200.00g

  • Herbata napar bez cukru 200.00g
  • Chleb graham (GL) 30.00g
  • Chleb baltonowski (GL) 70.00g
  • Masło extra łaciate (ML) 15.00g
  • Szynka kanapkowa 40.00g 
  • Dżem truskawkowy niskosłodzony 30.00g
  • Sałata 20.00g

  • Kefir naturalny bakoma (ML) 200.00g
  • Biszkopty okrągłe (GL ML J) 50.00g

Jadłospis 07.03.24 dieta podstawowa

Wartości dzienne
Wartość energetyczna [kcal] 2338

 Wartość odżywcza:

Białko [g] 91 Tłuszcz [g] 86.7 Kwasy tłuszczowe nasycone [g] 39.4
Węglowodany ogółem [g] 309 Cukry [g] 54 Błonnik pokarmowy [g] 21 Sól [g] 6.97

ŚniadanieObiadKolacjaPosiłek dodatkowy

  • Kasza jęczmienna na mleku 3.2% tłuszczu (GL ML) 250.00g składniki: Mleko spożywcze 3.2% tłuszczu 90%, Kasza jęczmienna pęczak 10%
  • Kawa zbożowa naturalna na mleku (ML GL) 200.00g składniki: Mleko spożywcze 2% tłuszczu 98%, Kawa zbożowa naturalna do gotowania 2%
  • Chleb baltonowski (GL) 70.00g
  • Chleb graham (GL) 40.00g
  • Masło extra łaciate (ML) 15.00g
  • Metka 30.00g
  • Ser żółty gouda  (ML) 40.00g
  • Sałata 20.00g
  • Jabłko pieczone 100.00g 

  • Zupa ziemniaczana zabielana 2016 (SEL,ML,GL) 350.00g składniki: Ziemniaki średnio 65%, Kiełbasa zwyczajna 13%, Marchew 6%, Pietruszka korzeń 3%, Seler korzeniowy 3%, Cebula 3%, Śmietana 18% tłuszczu 2%, Mąka pszenna typ 500 2%, Mleko spożywcze 2% tłuszczu 2%
  • Bouef strogonow (GL ML) 120.00g składniki: Mięso z piersi kurczaka bez skóry 47%, Mąka pszenna typ 500 9%, Śmietana 18% tłuszczu 9%, Koncentrat pomidorowy 30% 9%, Pieczarka uprawna świeża 9%, Olej rzepakowy uniwersalny 9%, Cebula 5%, Przyprawa do kurczaka Knorr 2%
  • Sok owocowy 200.00g składniki: Woda do picia 95%, Owocowa Spiżarnia Malina Syrop owocowy Herbapol 5%
  • Ryż biały 150.00g

  • Herbata napar bez cukru 200.00g
  • Chleb graham (GL) 30.00g
  • Chleb baltonowski (GL) 70.00g
  • Masło extra łaciate (ML) 15.00g
  • Sałatka jarzynowa (SEL GOR J) 100.00g składniki: Ziemniaki późne 50%, Marchew 5%, Seler korzeniowy 5%, Jabłko 5%, Ogórek konserwowy 5%, Groszek konserwowy zielony i soczysty Pudliszki 5%, Kukurydza Gold Dawtona 5%, Wieprzowina szynka 5%, Jaja gotowane 5%, Majonez dekoracyjny WINIARY 5%, Musztarda 5%
  • Sopocka z drobiem nasze wędliny 30.00g

  • Jogurt owocowy typu greckiego (ML) 200.00g

Jadłospis 08.03.24 dieta podstawowa

Wartości dzienne
Wartość energetyczna [kcal] 2427

 Wartość odżywcza:

Białko [g] 95,5 Tłuszcz [g] 75 Kwasy tłuszczowe nasycone [g] 33,4
Węglowodany ogółem [g] 355,0 Cukry [g] 74,3 Błonnik pokarmowy [g] 24,8  Sól [g] 4,2

ŚniadanieObiadKolacjaPosiłek dodatkowy

  • Kluski lane na mleku 3,2% (GL ML) 250.00g składniki: Mleko spożywcze 3.2% tłuszczu 92%, Mąka pszenna typ 500 4%, Jaja kurze całe 4%
  • Kawa zbożowa naturalna na mleku (GL ML) 200.00g składniki: Mleko spożywcze 2% tłuszczu 98%, Kawa zbożowa naturalna do gotowania 2%
  • Chleb baltonowski (GL) 70.00g
  • Chleb graham (GL) 40.00g
  • Masło extra łaciate (ML) 15.00g
  • Pasta z jaj 40.00g (G ML J) składniki: Jaja kurze całe 82%, Majonez dekoracyjny WINIARY 8%, Jogurt naturalny 2% tłuszczu 8%, Koper ogrodowy 2%
  •  Szczypiorek 20.00g
  • Dżem truskawkowy niskosłodzony 30.00g
  • Ogórek 50.00g
  • Pomarańcza 50.00g

  • Barszcz czerwony z makaronem (GL ML SEL) 350.00g składniki: Makaron bezjajeczny 31%, Burak 25%, Skrzydło kurczaka 12%, Marchew 12%, Pietruszka korzeń 6%, Seler korzeniowy 6%, Cebula 6%, Kwas cytrynowy Dr Oetker 1%, Pieprz czarny MIELONY 0%
  • Leniwe pierogi z sera twarogowego (ML GL J) 400.00g składniki: Ziemniaki średnio 57%, Ser twarogowy tłusty 28%, Jaja kurze całe 6%, Mąka pszenna typ 500 4%, Olej rzepakowy uniwersalny 3%, Cukier 2%, Bułka tarta  1%
  • Herbata miętowa 200.00g

  • Herbata napar bez cukru 200.00g
  • Chleb graham (GL) 30.00g
  • Chleb baltonowski (GL) 70.00g
  • Masło extra łaciate (ML) 15.00g
  • Ser twarogowy półtłusty 50.00g
  • Miód pszczeli 30.00g
  • Pomidor 100.00g

  • Sok pomidorowy 200.00g

Jadłospis 11.03.24 dieta podstawowa

Wartości dzienne
Wartość energetyczna [kcal] 2441.4

 Wartość odżywcza:

Białko [g] 101 Tłuszcz [g] 86.2 Kwasy tłuszczowe nasycone [g] 32.7 Węglowodany ogółem [g] 324.95 Cukry [g] 61.92 Błonnik pokarmowy [g] 19.52 Sól [g] 5

ŚniadanieObiadKolacjaPosiłek dodatkowy

  • Płatki owsiane na mleku 3.2% tłuszczu 2016 (ML GL) 250.00g składniki: Mleko spożywcze 3.2% tłuszczu 87%, Płatki owsiane 13
  • Kawa zbożowa naturalna na mleku (GL ML) 200.00g składniki: Mleko spożywcze 2% tłuszczu 98%, Kawa zbożowa naturalna do gotowania 2%
  • Chleb baltonowski (GL) 70.00g
  • Chleb graham (GL) 40.00g
  • Masło extra łaciate (ML) 15.00g
  • Szynka wieprzowa 40.00g 
  • Sos tatarski (GOR ML J) 20.00g składniki: Ogórek konserwowy 32%, Pieczarki marynowane łagodne z koperkiem Bonduelle 21%, Śmietana 18% tłuszczu 21%, Majonez Kielecki 13%, Musztarda 5%, Cukier 4%, Szczypiorek 3%, Pieprz czarny MIELONY 1%
  • Miód pszczeli 30.00g
  • Papryka 100.00g

  • Żurek (GL ML SEL) 350.00g składniki: Ziemniaki późne 37%, Porcja rosołowa z kurczaka 19%, Mąka żytnia typ 580 S 7%, Śmietana 18% tłuszczu 7%, Biała kiełbasa S 7%, Mąka pszenna typ 500 4%, Marchew 4%, Seler korzeniowy 4%, Pietruszka korzeń 4%, Olej rzepakowy uniwersalny 4%, Boczek wędzony Morliny 4%
  • Makaron z sosem bolońskim (G ,J) 200.00g składniki: Makaron Kokardki Lubella Farfale 47%, Wieprzowina łopatka 29%, koncentrat pomidorowy 20%, cebula 2%, olej rzepakowy 2%
  • Herbata rumiankowa 200.00g

  • Herbata napar bez cukru 200.00g
  • Chleb graham (GL) 30.00g
  • Chleb baltonowski (GL) 70.00g
  • Masło extra łaciate (ML) 15.00g
  • Pasta z drobiu (SEL) 40.00g składniki: Mięso z ud kurczaka bez skóry 73%, Marchew 9%, Seler korzeniowy 9%, Ketchup łagodny Pudliszki 9%
  • Ser żółty gouda s (ML) 30.00g
  • Sałata 20.00g

  • Jogurt owocowy (Ml) 200g

Jadłospis 12.03.24 dieta podstawowa

Wartości dzienne
Wartość energetyczna [kcal] 2385.7

 Wartość odżywcza:

Białko [g] 84 Tłuszcz [g] 91.5 Kwasy tłuszczowe nasycone [g] 40.3 Węglowodany ogółem [g] 319.61 Cukry [g] 75.26 Błonnik pokarmowy [g] 26.65 Sól [g] 5.51

ŚniadanieObiadKolacjaPosiłek dodatkowy

  • Ryż na mleku 3,2% tłuszczu 2016 (ML) 250.00g składniki: Mleko spożywcze 3.2% tłuszczu 89%, Ryż biały 11%
  • Kawa zbożowa naturalna na mleku (GL ML) 200.00g składniki: Mleko spożywcze 2% tłuszczu 98%, Kawa zbożowa naturalna do gotowania 2%
  • Chleb baltonowski (GL) 70.00g
  • Chleb graham (GL) 40.00g
  • Masło extra łaciate (ML) 15.00g
  • Pasztetowa (SEL G S) 40.00g
  • Ser topiony edamski (ML) 30.00g
  • Kiwi 50.00g
  • Pomidor 100.00g

  • Barszcz ukraiński (ML SEL) 350.00g składniki: Ziemniaki średnio 48%, Burak 20%, Marchew 5%, Seler 5%, fasola Jaś 5%, Pietruszka korzeń 5%, Śmietana 18% tłuszczu 5%, Koper ogrodowy 2%, Kapusta biała 5%, 
  • Kotlet drobiowy panierowany (GL,J) 120.00g składniki: filet z piersi kurczaka 71%, Olej rzepakowy uniwersalny 10%, Bułka tarta 9%, Jaja kurze całe 6%, Mąka pszenna typ 500 5%, 
  • Sałata zielona ze śmietaną (ML)150.00g składniki: sałata 80%, śmietana 12% tłuszczu 15%, cukier 5%
  • Ziemniaki gotowane 250.00g
  • Kompot z jabłek 200.00g

  • Herbata napar bez cukru 200.00g
  • Chleb graham (GL) 30.00g
  • Chleb baltonowski (GL) 70.00g
  • Masło extra łaciate (ML) 15.00g
  • Jaja gotowane (J) 50.00g 
  • Sopocka z drobiem nasze wędliny 40.00g
  • Pomidor 100.00g

  • Rogaliki drożdżowe (ML GL J) 50.00g składniki: Mąka pszenna typ 500 37%, Jabłko 19%, Mleko spożywcze 2% tłuszczu 19%, Cukier puder S 11%, Olej rzepakowy uniwersalny 7%, Żółtka jaja kurzego 4%, Cukier cynamonowy Delecta 1%, Drożdże świeże 1%, Sól biała 0

Jadłospis 13.03.24 dieta podstawowa

Wartości dzienne
Wartość energetyczna [kcal] 2571.7

 Wartość odżywcza:

Białko [g] 105.1 Tłuszcz [g] 98 Kwasy tłuszczowe nasycone [g] 42.4 Węglowodany ogółem [g] 330.29 Cukry [g] 90.66 Błonnik pokarmowy [g] 26.31 Sól [g] 7.88

ŚniadanieObiadKolacjaPosiłek dodatkowy

  • Kluski lane na mleku 3,2% 2016 (GL J ML) 250.00g składniki: Mleko spożywcze 3.2% tłuszczu 92%, Mąka pszenna typ 500 4%, Jaja kurze całe 4%
  • Kawa zbożowa naturalna na mleku (GL ML) 200.00g składniki: Mleko spożywcze 2% tłuszczu 98%, Kawa zbożowa naturalna do gotowania 2%
  • Chleb baltonowski (GL) 70.00g
  • Chleb graham (GL) 40.00g
  • Masło extra łaciate (ML) 15.00g
  • Dżem brzoskwiniowy niskosłodzony 30.00g
  • Szynka drobiowa z indykiem 
  • Rzodkiewka 50.00g
  • Banan 120.00g

  • Porowa z lanym ciastem (SEL GL ML J) 350.00g składniki: Porcja rosołowa z kurczaka 26%, Por 26%, Jaja gotowane IŻŻ 13%, Mąka pszenna typ 500 10%, Śmietana 18% tłuszczu 10%, Marchew 5%, Seler korzeniowy 5%, Pietruszka korzeń 5%
  • Zrazy zawijane w sosie własnym (GL ML GOR J) 120.00g składniki: Szynka wieprzowa S 43%, Wieprzowina łopatka 13%, Mąka pszenna typ 500 9%, Śmietana 18% tłuszczu 9%, Olej rzepakowy uniwersalny 9%, Boczek wędzony Morliny 4%, Ogórek konserwowy 4%, Cebula 4%, Przyprawa do kurczaka Knorr 2%, Musztarda 2%, Jaja kurze całe 0%
  • Kasza jęczmienna pęczak, gotowana  150.00g
  • Buraczki czerwone wiórki 150.00g
  • Herbata miętowa 200.00g

  • Herbata napar bez cukru 200.00g
  • Chleb graham (GL) 30.00g
  • Chleb baltonowski (GL) 70.00g
  • Masło extra łaciate (ML) 15.00g
  • Kurczak w galarecie (SEL) 50.00gskładniki: Mięso z ud kurczaka bez skóry 48%, Marchew 29%, Seler korzeniowy 19%, Żelatyna5%
  • Ser twarogowy półtłusty (ML) 30.00g
  • Pomidor 100.00g

  • Kefir naturalny (Ml) 200.00g
  • Biszkopty okrągłe (GL J ML) 30.00g

Jadłospis 14.03.24 dieta podstawowa

Wartości dzienne
Wartość energetyczna [kcal] 2406,9

 Wartość odżywcza: Białko [g] 94.9 Tłuszcz [g] 90.3 Kwasy tłuszczowe nasycone [g] 34.9 Węglowodany ogółem [g] 318.76 Cukry [g] 59.79 Błonnik pokarmowy [g] 30.54 Sól [g] 5.85

ŚniadanieObiadKolacjaPosiłek dodatkowy

  • Kasza jęczmienna na mleku 3.2% tłuszczu (ML) 250.00g składniki: Mleko spożywcze 3.2% tłuszczu 90%, Kasza jęczmienna pęczak 10%
  • Kawa zbożowa naturalna na mleku (GL ML) 200.00g składniki: Mleko spożywcze 2% tłuszczu 98%, Kawa zbożowa naturalna do gotowania 2%
  • Chleb baltonowski (GL) 70.00g
  • Chleb graham (GL) 40.00g
  • Masło extra łaciate (ML) 15.00g
  • Banan 100.00g
  • Papryka czerwona 50.00g
  • Pasta z makreli i jajka (R J GOR) 60.00g składniki: Jaja kurze całe 45%, Makrela wędzona 27%, Ogórek konserwowy 18%, Cebula 5%, Majonez dekoracyjny WINIARY 5%

  • Zupa grochowa (GL SEL) 350.00g składniki: Ziemniaki późne 50%, Porcja rosołowa z kurczaka 17%, Groch nasiona suche 10%, Mąka pszenna typ 500 7%, Marchew 3%, Seler korzeniowy 3%, Pietruszka korzeń 3%, Boczek wędzony 3%, Olej rzepakowy uniwersalny 3%
  • Wątróbka drobiowa smażona (GL) 100.00g składniki: Wątróbka kurczaka 75%, Cebula 14%, Olej rzepakowy uniwersalny 10%, Mąka pszenna typ 500 1% Jabłko 50.00g
  • Ziemniaki gotowane 250.00g
  • Ogórek konserwowy (GOR) 150.00g
  • Sok owocowy 200.00g składniki: Woda do picia 95%, Owocowa Spiżarnia Malina Syrop owocowy Herbapol 5%

  • Herbata napar bez cukru 200.00g
  • Chleb graham (GL) 30.00g
  • Chleb baltonowski (GL) 70.00g
  • Masło extra łaciate (ML) 15.00g
  • Ser żółty gouda (ML) 30.00g
  • Polędwica sopocka 40.00g
  • Sałata 20.00g

  • Mus jabłkowo – marchewkowy 200.00g składniki: Marchew 49%, Jabłko 29%, Sok jabłkowy 19%, Cukier 3%

Jadłospis 15.03.24 dieta podstawowa

Wartości dzienne
Wartość energetyczna [kcal] 2608,9

 Wartość odżywcza:

Białko [g] 90.7 Tłuszcz [g] 103,9 Kwasy tłuszczowe nasycone [g] 36,7 Węglowodany ogółem [g] 342,7 Cukry [g] 84,3 Błonnik pokarmowy [g] 30,4 Sól [g] 5,1

ŚniadanieObiadKolacjaPosiłek dodatkowy

  • Makaron na mleku 3.2% tłuszczu (ML GL) 250.00g składniki: Mleko spożywcze 3.2% tłuszczu 90%, Makaron dwujajeczny 10%
  • Kawa zbożowa naturalna na mleku (GL ML) 200.00g składniki: Mleko spożywcze 2% tłuszczu 98%, Kawa zbożowa naturalna do gotowania 2%
  • Chleb baltonowski (GL) 70.00g
  • Chleb graham (GL) 40.00g
  • Masło extra łaciate (ML) 15.00g
  • Ser topiony edamski (ML) 50.00g
  • Dżem porzeczkowy niskosłodzony 40.00g
  • Mandarynka 50.00g
  • Ogórek świeży 50.00

  • Pieczarkowa (GL ML SEL) 350.00g składniki: Porcja rosołowa z kurczaka 24%, Pieczarka uprawna świeża 19%, Makaron kokardki małe Lubella pełne ziarno Farfalline 14%, Mąka pszenna typ 500 10%, Śmietana 18% tłuszczu 10%, Marchew 5%, Seler korzeniowy 5%, Pietruszka korzeń 5%, Cebula 5%, Olej rzepakowy uniwersalny 5%
  • Surówka z kapusty kwaszonej 150.00g składniki: Kapusta kwaszona 64%, Jabłko 21%, Cebula 8%, Olej rzepakowy uniwersalny 4%, Cukier 3%
  • Filet z mintaja, smażony (GL R) składniki: mintaj, filet 85 %, mąka pszenna 10%, olej rzepakowy 5% 100.00g
  • Ziemniaki gotowane 250.00g
  • Kompot z wiśni 200.00g

  • Herbata napar bez cukru 200.00g
  • Chleb graham (GL) 30.00g
  • Chleb baltonowski (GL) 70.00g
  • Masło extra łaciate (ML) 15.00g
  • Jaja gotowane (J) 50.00g
  • Polędwica Sopocka 30.00g
  • Sałata 20.00g g

  • Mus jabłkowo – marchewkowy 200.00g składniki: Marchew 49%, Jabłko 29%, Sok jabłkowy 19%, Cukier 3%

Jadłospis 18.03.24 dieta podstawowa

Wartości dzienne
Wartość energetyczna [kcal] 2189.3

 Wartość odżywcza:

Białko [g] 92.8 Tłuszcz [g] 83.6 Kwasy tłuszczowe nasycone [g] 30.3 Węglowodany ogółem [g] 280.89 Cukry [g] 46.67 Błonnik pokarmowy [g] 29.05 Sól [g] 6.52

ŚniadanieObiadKolacjaPosiłek dodatkowy

  • Kluski lane na mleku 3,2% 2016 (GL,J,ML) 250.00g składniki: Mleko spożywcze 3.2% tłuszczu 92%, Mąka pszenna typ 500 4%, Jaja kurze całe 4%
  • Kawa zbożowa naturalna na mleku (GL ML) 200.00g składniki: Mleko spożywcze 2% tłuszczu 98%, Kawa zbożowa naturalna do gotowania 2%
  • Chleb baltonowski (GL) 70.00g
  • Chleb graham (GL) 40.00g
  • Masło extra łaciate (ML) 15.00g
  • Pasta z makreli i jajka (R,J,GOR) 60.00g składniki: Jaja kurze całe 45%, Makrela wędzona 27%, Ogórek konserwowy 18%, Cebula 5%, Majonez dekoracyjny WINIARY 5%
  • Pomarańcza 100.00 g

  • Kalafiorowa (SEL) 350.00g składniki: Ziemniaki późne 53%, Kalafior 26%, Porcja rosołowa z kurczaka 13%, Marchew 3%, Seler korzeniowy 3%, Pietruszka korzeń 3%
  • Kotlet schabowy panierowany. smażony 2016 (GL J) 120.00g składniki: Wieprzowina schab surowy z kością 71%, Olej rzepakowy uniwersalny 10%, Bułka tarta 9%, Jaja kurze całe 6%, Mąka pszenna typ 500 5%
  • Surówka z selera, ogórka i groszku (SEL GOR) 150.00g składniki: Seler korzeniowy 81%, Groszek konserwowy zielony i soczysty Pudliszki 6%, Ogórek konserwowy 6%, Majonez dekoracyjny WINIARY 6%
  • Ziemniaki gotowane 250.00g
  • Herbata rumiankowa 200.00g

  • Herbata napar bez cukru 200.00g
  • Chleb graham (GL) 30.00g
  • Chleb baltonowski (GL) 70.00g
  • Masło extra łaciate (ML) 15.00g
  • Sałatka ryżowa (ML GOR) 100.00g składniki: Mięso z piersi kurczaka bez skóry 47%, Ryż biały 18%, Jogurt naturalny 2,8% 12%, Kukurydza konserwowa 6%, Ananas w puszce w sosie własnym, bez cukru 6%, Rodzynki suszone 6%, Majonez Dekoracyjny Winiary 6%
  • Polędwica sopocka  40.00g

  • Sok wielowarzywny Dawtona 200.00g

Jadłospis 19.03.24 dieta podstawowa

Wartości dzienne
Wartość energetyczna [kcal] 2643.8

 Wartość odżywcza:

Białko [g] 89.1 Tłuszcz [g] 87.4 Kwasy tłuszczowe nasycone [g] 40.3 Węglowodany ogółem [g] 389.37 Cukry [g] 67.48 Błonnik pokarmowy [g] 28.76 Sól [g] 6.41

ŚniadanieObiadKolacjaPosiłek dodatkowy

  • Kasza jęczmienna na mleku 3.2% tłuszczu 2016 (GL ML) 250.00g składniki: Mleko spożywcze 3.2% tłuszczu 90%, Kasza jęczmienna pęczak 10%
  • Kawa zbożowa naturalna na mleku (GL ML) 200.00g składniki: Mleko spożywcze 2% tłuszczu 98%, Kawa zbożowa naturalna do gotowania 2%
  • Chleb baltonowski (GL) 70.00g
  • Chleb graham (GL) 40.00g
  • Masło extra łaciate (ML) 15.00g
  • Ser twarogowy półtłusty (ML) 40.00g 
  • Miód pszczeli 30.00g
  • Rzodkiewka 30.00g
  • Banan 100.00g
  • Pomidor 50.00g

  • Zupa neapolitańska z mięsem i ryżem 2016 (GL ML SEL) 350.00g składniki: Ryż biały 20%, Mąka pszenna typ 500 16%, Ser topiony edamski 13%, Śmietana 18% tłuszczu 13%, Marchew 13%, Pietruszka korzeń 8%, Seler korzeniowy 8%, Por 8%
  • Filet drobiowy saute (GL) 100.00g składniki: Mięso z piersi kurczaka bez skóry 71%, Mąka pszenna typ 500 14%, Olej rzepakowy uniwersalny 14%
  • Sos pieczarkowy (ML GL) 20.00g składniki: Porcja rosołowa z kurczaka 53%, Jogurt naturalny 2,8% 13%, Śmietana 12% tłuszczu 13%, Mąka pszenna typ 500 13%, Pieczarka uprawna świeża 7%
  • Buraczki czerwone wiórki dawtona 150.00g
  • Ziemniaki gotowane 250.00g
  • Kompot z jabłek 200.00g

  • Herbata napar bez cukru 200.00g
  • Chleb graham (GL) 30.00g
  • Chleb baltonowski (GL) 70.00g
  • Masło extra łaciate (ML) 15.00g
  • Pasta z jaj (J GOR ML) 40.00g składniki: Jaja kurze całe 82%, Majonez dekoracyjny WINIARY 8%, Jogurt naturalny 2% tłuszczu 8%, Koper ogrodowy 2%
  • Polędwica sopocka 30.00g
  • Sałata 20.00

  • Rogaliki drożdżowe (ML GL J) 50.00g składniki: Mąka pszenna typ 500 37%, Jabłko 19%, Mleko spożywcze 2% tłuszczu 19%, Cukier puder S 11%, Olej rzepakowy uniwersalny 7%, Żółtka jaja kurzego 4%, Cukier cynamonowy Delecta 1%, Drożdże świeże 1%, Sól biała 0

Jadłospis 20.03.24 dieta podstawowa

Wartości dzienne
Wartość energetyczna [kcal] 2437.1

 Wartość odżywcza:

Białko [g] 101.2 Tłuszcz [g] 86.6 Kwasy tłuszczowe nasycone [g] 32.8 Węglowodany ogółem [g] 328.85 Cukry [g] 76.17 Błonnik pokarmowy [g] 31.59 Sól [g] 6.93

ŚniadanieObiadKolacjaPosiłek dodatkowy

  • Ryż na mleku 3,2% tłuszczu 2016 (ML) 250.00g składniki: Mleko spożywcze 3.2% tłuszczu 89%, Ryż biały 11%
  • Kawa zbożowa naturalna na mleku (GL ML) 200.00g składniki: Mleko spożywcze 2% tłuszczu 98%, Kawa zbożowa naturalna do gotowania 2%
  • Chleb baltonowski (GL) 70.00g
  • Chleb graham (GL) 40.00g
  • Masło extra łaciate (ML) 15.00g
  • Jogurt owocowy typu greckiego (ML) 150.00g
  • Szynka wieprzowa 40.00g
  • Kiwi 50.00g
  • Papryka czerwona 50.00g

  • Zupa ziemniaczana zabielana (SEL ML,GL) 350.00g składniki: Ziemniaki średnio 65%, Kiełbasa zwyczajna 13%, Marchew 6%, Pietruszka korzeń 3%, Seler korzeniowy 3%, Cebula 3%, Śmietana 18% tłuszczu 2%, Mąka pszenna typ 500 2%, Mleko spożywcze 2% tłuszczu 2%
  • Fasola po bretońsku (GL) 200.00g składniki: Fasola biała nasiona suche 44%, Kiełbasa zwyczajna 35%, Olej rzepakowy uniwersalny 9%, Cebula 5%, Koncentrat pomidorowy 30% 3%, Mąka pszenna typ 500 2%, Cukier 2%
  • Bułka kajzerka (GL) 40.00g
  • Sok owocowy 200.00g składniki: Woda do picia 95%, Owocowa Spiżarnia Malina Syrop owocowy Herbapol 5%
  • Herbata napar bez cukru 200.00g
  • Chleb graham (GL) 30.00g
  • Chleb baltonowski (GL) 70.00g
  • Masło extra łaciate (ML) 15.00g
  • Ser twarogowy półtłusty (ML) 40.00g
  • Makrela wędzona (R) 40.00g
  • Pomidor 50.00g
  • Banan 120.00g

Jadłospis 21.03.24 dieta podstawowa

Wartości dzienne
Wartość energetyczna [kcal] 2591.4

 Wartość odżywcza:

Białko [g] 101 Tłuszcz [g] 94 Kwasy tłuszczowe nasycone [g] 42.5 Węglowodany ogółem [g] 349.09 Cukry [g] 93.33 Błonnik pokarmowy [g] 27.79 Sól [g] 5.36

ŚniadanieObiadKolacjaPosiłek dodatkowy

  • Płatki owsiane na mleku 3.2% tłuszczu (ML GL) 250.00g składniki: Mleko spożywcze 3.2% tłuszczu 87%, Płatki owsiane 13%
  • Kawa zbożowa naturalna na mleku (GL ML) 200.00g składniki: Mleko spożywcze 2% tłuszczu 98%, Kawa zbożowa naturalna do gotowania 2%
  • Chleb baltonowski (GL) 70.00g
  • Chleb graham (GL) 40.00g
  • Masło extra łaciate (ML) 15.00g
  • Pasztetowa (SEL GOR S)  40.00g
  • Ser topiony edamski (ML) 30.00g
  • Sałata 20.00g
  • Jabłko pieczone 100.00g

  • Rosół z makaronem (SEL GL J) 350.00g składniki: Kurczak tuszka 33%, Marchew 26%, Makaron dwujajeczny 20%, Pietruszka korzeń 13%, Seler korzeniowy 3%, Cebula 3%, Por 2%, Pieprz czarny MIELONY 1%
  • Potrawka z kurczaka (GL J ML) 120.00g składniki: Noga (udo) kurczaka 70%, Mąka pszenna typ 500 9%, Żółtka jaja kurzego 5%, Śmietana 12% tłuszczu 5%, Cukier 5%, Rodzynki suszone 5%, 100% sok z cytryny S 2%
  • Marchewka z groszkiem. gotowana (GL) 150.00g składniki: Marchew 78%, Groszek zielony konserwowy bez zalewy 17%, Olej rzepakowy uniwersalny 3%, Mąka pszenna typ 500 1%, Cukier 1%
  • Kompot z wiśni 200.00g
  • Ryż biały, gotowany 150.00g
  • Herbata napar bez cukru 200.00g
  • Chleb graham (GL) 30.00g
  • Chleb baltonowski (GL) 70.00g
  • Masło extra łaciate (ML) 15.00g
  • Szynka kanapkowa  40.00g
  • Dżem truskawkowy niskosłodzony 30.00g
  • Ogórek 100.00g
  • Serek homogenizowany waniliowy (ML) 200.00g

Jadłospis 22.03.24 dieta łatwostrawna 

Wartości dzienne
Wartość energetyczna [kcal] 1998,9

 Wartość odżywcza:

Białko [g] 86,4 Tłuszcz [g] 54,8 Kwasy tłuszczowe nasycone [g] 27,1 Węglowodany ogółem [g] 300,5 Cukry [g] 63,9 Błonnik pokarmowy [g] 21,4 Sól [g] 4,0

ŚniadanieObiadKolacjaPosiłek dodatkowy

  • Ryż na mleku 3,2% tłuszczu (ML) 250.00g składniki: Mleko spożywcze 3.2% tłuszczu 89%, Ryż biały 11%
  • Kawa zbożowa naturalna na mleku (GL ML) 200.00g składniki: Mleko spożywcze 2% tłuszczu 98%, Kawa zbożowa naturalna do gotowania 2%
  • Chleb baltonowski (GL) 100.00g
  • Masło extra łaciate (ML) 15.00g
  • Jajko gotowane (J) 50.00g
  • Polędwica sopocka 40.00g
  • Pomarańcza 50.00g
  • Sałata 20.00g

  • Pejzanka (SEL ML) 350.00g składniki: Ziemniaki średnio 43%, Porcja rosołowa z kurczaka 22%, Marchew 13%, Seler korzeniowy 9%, Śmietana 12% tłuszczu 9%, Koncentrat pomidorowy 30% 4%
  • Ryba gotowana (R) 100.00g składniki: Mintaj 95%, Cytryna 5%, Pieprz czarny MIELONY
  • Ziemniaki gotowane 250.00g
  • Sałata z jogurtem (ML) 100.00g składniki: sałata 85%, jogurt naturalny 10%, cukier 5%
  • Herbata miętowa 200.00g
  • Herbata napar bez cukru 200.00g
  • Chleb graham (GL) 30.00g
  • Chleb baltonowski (GL) 70.00g
  • Masło extra łaciate (ML) 15.00g
  • Ser twarogowy półtłusty (ML)40.00g
  • Miód pszczeli 30.00g
  • Sałata 20.00g
  • Mus jabłkowo – brzoskwiniowy 200.00g składniki: Jabłko 71%, Brzoskwinia 24%, Cukier 6%

Jadłospis 25.03.24 dieta łatwostrawna z ograniczeniem węglowodanów łatwo przyswajalnych 

Wartości dzienne
Wartość energetyczna [kcal] 2128,3

 Wartość odżywcza:

Białko [g] 75,7 Tłuszcz [g] 68,2 Kwasy tłuszczowe nasycone [g] 32,1 Węglowodany ogółem [g] 319,2Cukry [g] 75,2 Błonnik pokarmowy [g] 33,1 Sól [g] 4,3

ŚniadanieObiadKolacjaPosiłek dodatkowy

  • Kluski lane na mleku 2% (J Gl ML) 250.00g składniki: Mleko spożywcze 2% tłuszczu 92%, Jaja kurze całe 4%, Mąka pszenna typ 500 4%
  • Kawa zbożowa naturalna na mleku (ML,GL) 200.00g składniki: Mleko spożywcze 2% tłuszczu 98%, Kawa zbożowa naturalna do gotowania 2%
  • Chleb graham (GL) 100.00g
  • Masło extra łaciate (ML) 15.00g
  • Szynka kanapkowa 40.00g
  • Ser twarogowy chudy (ML) 30.00g
  • Jabłko 100.00g
  • Ogórek 50.00g

  • Zupa ziemniaczana tradycyjna (ML GL SEL) 350.00g składniki: Ziemniaki średnio 75%, Marchew 9%, Seler korzeniowy 5%, Pietruszka korzeń 4%, Por 4%, Masło ekstra 2%, Pietruszka liście 2%, Mąka pszenna typ 500 0%
  • Pulpety wieprzowe gotowane (J GL) 100.00g składniki: Wieprzowina łopatka 73%, Bułka tarta 18%, Jaja kurze całe 9%
  • Ziemniaki gotowane 250.00g
  • Sałata z jogurtem (ML) 100.00g składniki: sałata 85%, jogurt naturalny 15%
  • Herbata rumiankowa 200.00g

 

  • Herbata napar bez cukru 200.00g
  • Chleb graham (GL) 100.00g
  • Masło extra łaciate (ML) 15.00g
  • Sałatka jarzynowa 100.00g (ML SEL J) składniki: Ziemniaki późne 50%, Marchew 5%, Seler korzeniowy 5%, Jabłko 5%, Ogórek konserwowy 5%, Groszek konserwowy zielony i soczysty Pudliszki 5%, Kukurydza Gold Dawtona 5%,, Jaja gotowane IŻŻ 5%,Jogurt naturalny , Musztarda 5%
  • Polędwica sopocka 30.00g

  • Kefir (ML) 150.00g

Jadłospis 26.03.24 dieta łatwostrawna 

Wartości dzienne
Wartość energetyczna [kcal] 2182

 Wartość odżywcza:

Białko [g] 89,7 Tłuszcz [g] 62,8 Kwasy tłuszczowe nasycone [g] 25,4 Węglowodany ogółem [g] 325,3 Cukry [g] 65,6 Błonnik pokarmowy [g] 21,7 Sól [g] 5,2

ŚniadanieObiadKolacjaPosiłek dodatkowy

  • Płatki owsiane na mleku 2% tłuszczu (ML GL) 250.00g składniki: Mleko spożywcze 2% tłuszczu 87%, Płatki owsiane 13%
  • Kawa zbożowa naturalna na mleku (ML,GL) 200.00g składniki: Mleko spożywcze 2% tłuszczu 98%, Kawa zbożowa naturalna do gotowania 2%
  • Chleb baltonowski (GL) 100.00g
  • Masło extra łaciate (ML) 15.00g
  • Szynka kanapkowa 40.00g
  • Miód pszczeli 30.00g
  • Banan 120.00g
  • Sałata 20.00g

  • Zupa jarzynowa (SEL GL) 400.00g składniki: Ziemniaki średnio 65%, Porcja rosołowa z kurczaka 15%, Marchew 10%, Seler korzeniowy 5%, makaron świderki 4%, natka pietruszki 1%
  • Ryż biały, gotowany 150.00g
  • Kurczak w brzoskwiniach (GL) 120.00g składniki: Mięso z piersi kurczaka bez skóry 54%, Brzoskwinia w syropie 17%, Koncentrat pomidorowy 30% 13%, Mąka pszenna typ 500 8%, Olej rzepakowy uniwersalny 8%
  • Sok owocowy 200.00g składniki: Woda do picia 95%, Owocowa Spiżarnia Malina Syrop owocowy Herbapol 5%

 

  • Herbata napar bez cukru 200.00g
  • Chleb graham (GL) 100.00g
  • Masło extra łaciate (ML) 15.00g
  • Jogurt owocowy (ML) 200.00g
  • Polędwica sopocka z drobiem 40.00g
  • Pomidor 100.00g

  • Rogaliki drożdżowe (J GL ML) 50.00g składniki: Mąka pszenna typ 500 56%, Mleko spożywcze 2% tłuszczu 19%, Cukier puder S 11%, Olej rzepakowy uniwersalny 7%, Żółtka jaja kurzego 4%, Cukier cynamonowy Delecta 1%, Drożdże świeże 1%,

Jadłospis 27.03.24 dieta łatwostrawna z ograniczeniem węglowodanów łatwo przyswajalnych 

Wartości dzienne
Wartość energetyczna [kcal] 2402

 Wartość odżywcza:

Białko [g] 86,7 Tłuszcz [g] 96,6 Kwasy tłuszczowe nasycone [g] 39,7 Węglowodany ogółem [g] 318,2 Cukry [g] 72,9 Błonnik pokarmowy [g] 28,7 Sól [g] 6,9

ŚniadanieObiadKolacjaPosiłek dodatkowy

  • Kasza jęczmienna na mleku 2% tłuszczu (ML GL) 250.00g składniki: Mleko spożywcze 2% tłuszczu 90%, Kasza jęczmienna pęczak 10%
  • Kawa zbożowa naturalna na mleku (ML,GL) 200.00g składniki: Mleko spożywcze 2% tłuszczu 98%, Kawa zbożowa naturalna do gotowania 2%
  • Chleb graham (GL) 100.00g
  • Masło extra łaciate (ML) 15.00g
  • Szynka kanapkowa 40.00g
  • Jajko gotowane (J) 50.00g
  • Pomarańcza 100.00g
  • Sałata 20.00g

  • Zupa ziemniaczana (ML GL SEL) 350.00g składniki: Ziemniaki średnio 75%, Marchew 9%, Seler korzeniowy 5%, Pietruszka korzeń 4%, Por 4%, Masło ekstra 2%, Pietruszka liście 2%, Mąka pszenna typ 500 0%
  • Bitki wieprzowe duszone (GL) 100.00g składniki: Wieprzowina łopatka 92%, Mąka pszenna typ 500 4%, Olej rzepakowy uniwersalny 4%
  • Ziemniaki gotowane 250.00g
  • Buraczki czerwone wiórki dawtona 150.00 g
  • Herbata owocowa 200.00g

  • Herbata napar bez cukru 200.00g
  • Chleb graham (GL) 100.00g
  • Masło extra łaciate (ML) 15.00g
  • Ser topione edamski (ML) 30.00g
  • Polędwica sopocka 30.00g
  • Pomidor 100.00g

  • Kefir (ML) 150.00g
  • Biszkopty (J GL) 30.00g

Jadłospis 28.03.24 dieta podstawowa 

Wartości dzienne
Wartość energetyczna [kcal] 2262

 Wartość odżywcza:

Białko [g] 86,3 Tłuszcz [g] 92,4 Kwasy tłuszczowe nasycone [g] 47,5
Węglowodany ogółem [g] 286,2 Cukry [g] 60,5 Błonnik pokarmowy [g] 29,8 Sól [g] 6,2

ŚniadanieObiadKolacjaPosiłek dodatkowy

  • Ryż na mleku 2% tłuszczu (ML) 250.00g składniki: Mleko spożywcze 2% tłuszczu 90%, ryż biały  10%
  • Kawa zbożowa naturalna na mleku (ML,GL) 200.00g składniki: Mleko spożywcze 2% tłuszczu 98%, Kawa zbożowa naturalna do gotowania 2%
  • Chleb baltonowski (GL) 70.00g
  • Chleb graham (GL) 30.00g
  • Masło extra łaciate (ML) 15.00g
  • Parówka 70.00g
  • Ser topiony edamski (ML) 30.00g
  • Banan 100.00g
  • Pomidor 50.00g

  • Zupa pomidorowa z makaronem (SEL GL ML) 350.00g składniki: Marchew 36%, Pietruszka korzeń 36%, Śmietana 18% tłuszczu 11%, Koncentrat pomidorowy 30% 5%, Cebula 4%, Makaron dwujajeczny 4%, Mąka pszenna typ 500 2%, Masło ekstra 2%, Cukier 1%, Pietruszka liście 1%
  • Kotlet po hawajsku (GL ML J) 100.00g składniki: Mięso z piersi kurczaka bez skóry 59%, Ananas plastry w syropie 12%, Ser żółty gouda S 12%, Jaja kurze całe 6%, Mąka pszenna typ 500 6%, Olej rzepakowy uniwersalny 6%
  • Ziemniaki gotowane 250.00g
  • Surówka z kapusty pekińskiej (G ML) 150.00g składniki: Kapusta pekińska 54%, Marchew 18%, Pomidor 18%, Jogurt naturalny 2% tłuszczu 6%, Musztarda 3%, Pieprz czarny MIELONY 0%
  • Herbata rumiankowa 200.00g

  • Herbata napar bez cukru 200.00g
  • Chleb baltonowski (GL) 100.00g
  • Chleb graham (GL) 30.00g
  • Masło extra łaciate (ML) 15.00g
  • Ser topione edamski (ML) 30.00g
  • Polędwica sopocka 30.00g
  • Pomidor 100.00g

  • Sok pomidorowy 150.00g

Jadłospis 29.03.24 dieta podstawowa 

Wartości dzienne
Wartość energetyczna [kcal] 2075

 Wartość odżywcza:

Białko [g] 71,8 Tłuszcz [g] 56,3 Kwasy tłuszczowe nasycone [g] 29,0 Węglowodany ogółem [g] 333,3 Cukry [g] 90,5 Błonnik pokarmowy [g] 26,7 Sól [g] 5,5

ŚniadanieObiadKolacjaPosiłek dodatkowy

  • Płatki owsiane na mleku 3.2% tłuszczu (ML GL) 250.00g składniki: Mleko spożywcze 3.2% tłuszczu 87%, Płatki owsiane 13%
  • Kawa zbożowa naturalna na mleku (ML GL) 200.00g składniki: Mleko spożywcze 2% tłuszczu 98%, Kawa zbożowa naturalna do gotowania 2%
  • Chleb baltonowski (GL) 70.00g
  • Chleb graham (GL) 30.00g
  • Masło extra łaciate (ML) 15.00g
  • Ser twarogowy półtłusty (ML) 40.00g
  • Szczypiorek 20.00g
  • Dżem truskawkowy niskosłodzony 30.00g
  • Mandarynki 50.00g
  • Pomidor 50.00g

  • Zupa owocowa z kaszką manna 350.00g składniki: Woda do picia 63%, Wiśnie 13%, Kasza manna 13%, Kisiel truskawkowy GELLWE 5%, Owocowa Spiżarnia Malina Syrop owocowy Herbapol 5%, Cukier 1% 2
  • Jaja gotowane (J) 100.00g 
  • Sos musztardowy 30.00g składniki: Musztarda 56%, Mąka pszenna typ 500 22%, Śmietana 18% tłuszczu 22%
  • Ziemniaki gotowane 250.00g
  • Buraczki czerwone wiórki dawtona 150.00g
  • Kompot z jabłek 200.00g

  • Herbata napar bez cukru 200.00g
  • Chleb baltonowski (GL) 100.00g
  • Chleb graham (GL) 30.00g
  • Masło extra łaciate (ML) 15.00g
  • Ser topione edamski (ML) 30.00g
  • Ryba po grecku (R SEL) 70.00g składniki: Dorsz mrożony 46%, Pomidor 27%, Marchew 12%, Pietruszka korzeń 5%, Seler korzeniowy 5%, Por 5%, 100% sok z cytryny S 1%, Majeranek suszony 0%, Pieprz czarny MIELONY 0%

  • Mus jabłkowo – brzoskwiniowy 150.00g składniki: Jabłko 71%, Brzoskwinia 24%, Cukier 6%